Een PC waarmee je net een beetje meer kan doen, die zonder upgrades de komende jaren voldoet qua snelheid en capaciteit: dat is de all-round deluxe PC.

Hij kost wat meer, maar hij is erg compleet en luxe uitgevoerd. De all-round deluxe PC is multi-purpose: je moet kunnen internetten, gamen, ontwikkelen, video’s en foto’s bewerken zonder dat je bij één van deze gebruiksdoelen het gevoel krijgt dat je te weinig prestaties hebt.

Dat betekent een goede processor en videokaart uit de bovenkant van het middensegment: snel, maar nog wel betaalbaar. Maar ook: ruim voldoende geheugen en opslagruimte. En natuurlijk een fraaie behuizing en een stille voeding die ook na een paar jaar gebruik voldoende efficiënt is; we geven tevens graag wat extra uit om deze configuratie zo stil mogelijk te houden. In dit advies vind je tevens een uitstekende monitor, muis en toetsenbord: bezuinigen op de meest gebruikte onderdelen is nooit een goed idee.

Deze PC kost wat meer dan de ‘standaard’ all-round PC, maar biedt dan ook hogere prestaties en meer luxe. Voor als je een écht complete PC wilt, die toch nog betaalbaar is. Vind je de totaalprijs te hoog, dan kun je eens kijken naar het All-round PC Advies.

De PC Adviezen worden mede samengesteld met inbreng van de Hardware.Info Community. Wil jij ook meediscussiëren voordat het advies online komt? Dat kan! Met een account op onze site kan je in dit forum meepraten over de samenstelling van de adviezen!

Configuratie

Processor: AMD Ryzen 5 3600 Boxed

AMD heeft met zijn Ryzen 3000-serie processors in handen die op vrijwel elk vlak beter presteren dan concurrenten die hetzelfde kosten. Uit onze review bleek dat er nauwelijks prestatieverschil zit tussen de Ryzen 5 3600 en 3600X, aangezien de turbofunctie de processors bijna net zo snel laat werken zolang de koeling afdoende is. We kiezen dus voor de betaalbaarste van die twee.

Geheugenmodule: Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-3200 CL16 kit (XMP)

AMD’s Ryzen-processors presteren het beste als je ze combineert met snel geheugen. Ons oog valt op deze 16GB-kit van Corsair, die een kloksnelheid van 3200 MHz combineert met cas-latency 16. Deze modules zijn voorzien van een XMP-profiel, waarmee je alle instellingen met één druk op de knop kunt overnemen in de bios.

CPU-koeler: Scythe Mugen 5 PCGH Edition

De Scythe Mugen 5 PCGH Edition biedt goede koelprestaties tegen een vriendelijke prijs, zo concludeerden we in onze review. Twee ventilatoren zorgen voor de aan- en afvoer van lucht, waardoor ze niet al te snel hoeven te draaien en dus lekker stil zijn. Tegelijkertijd heb je voldoende headroom om over te kunnen klokken.

Een goedkoper alternatief is bijvoorbeeld de Gelid Tranquillo Rev. 4B.

Moederbord: Gigabyte B550 Aorus Elite

Samen met de Ryzen 3000-processors introduceerde AMD de X570-chipset, maar de daarop gebaseerde moederborden zijn erg duur. Sinds enige tijd is de goedkopere B550-serie beschikbaar, die een deel van de nieuwe features (zoals pci-express 4.0) combineert met een vriendelijker prijskaartje.

Voor dit advies kiezen we de Gigabyte B550 Aorus Elite, één van de goedkoopste B550-modellen met een powerstage-gebaseerde stroomvoorziening. Nog goedkopere modellen maken vaak gebruik van losse mosfets – dat hoeft niet direct tot problemen te leiden met de gekozen processor, maar beperkt wel danig de upgrademogelijkheden. Verder beschikt de B550 Aorus Elite onder meer over 2,5Gb-ethernet en een kwalitatief goede Realtek ALC1200-codec.

Een beduidend goedkoper alternatief is de B450 Aorus Pro van hetzelfde merk. Je hebt dan wel bios-versie F40 nodig om met een Ryzen 3000-processor op te kunnen starten. De stroomvoorziening is voor de gekozen processor van afdoende kwaliteit, maar als je een upgradeplan naar bijvoorbeeld een Ryzen 9 in je achterhoofd hebt, zouden wij toch liever direct in een wat duurder bord investeren.

Videokaart: Gigabyte GeForce GTX 1660 Super Gaming OC 6GB

Gaming is niet het hoofddoel van deze PC, maar een spelletje op z’n tijd moet met enig comfort kunnen. De GeForce GTX 1660 Super Gaming OC van Gigabyte kwam goed uit onze grootschalige vergelijkingstest van budget videokaarten: hij is stil en scherp geprijsd. Op de verderop gekozen monitor moet gamen met medium tot hoge instellingen prima gaan.

AMD biedt een alternatief in de vorm van de Radeon RX 5600 XT. Mits voorzien van een zogenaamde ‘oc-bios’ met hogere geheugenkloks, is die kaart qua prijs-prestatieverhouding erg interessant. Echter, door de combinatie van de mogelijk vereiste bios-flash en de aanhoudende (maar schijnbaar wel iets verminderde) driverproblemen raden we hem vooralsnog alleen aan voor ervaren gebruikers.

SSD: Kingston A2000 SSD 1TB (M.2 2280)

De Kingston A2000 combineert een zeer lage prijs per gigabyte met uitstekende prestaties, die ruimschoots beter zijn dan die van ssd’s met een sata-interface. Bovendien kun je de m.2-ssd netjes op je moederbord plaatsen, zonder kabels door je kast.

Als je niet zoveel opslag nodig hebt of daarvoor een NAS gebruikt, zou je zelf kunnen overwegen om de extra harde schijf weg te laten. In plaats daarvan kan je dan een grotere of tweede ssd nemen.

Harde schijf: Western Digital Blue 4TB

De data-disk hoeft niet snel te zijn: stil, zuinig en goedkoop zijn wel belangrijk. Op basis van die criteria is de Western Digital Blue volgens onze laatste vergelijkingstest de beste optie, die we dan ook in de 4TB-uitvoering installeren. De Blue-schijf is de opvolger van de WD Green en is dan ook beter met de uitgefaseerde Greens te vergelijken dan met de oude Caviar Blue’s.

Behuizing: Fractal Design Define 7 Compact Solid Black

De Define 7 Compact is het kleine broertje van de reguliere Define 7 – al valt dat ook wel weer mee, want je kunt nog altijd een regulier atx-moederbord kwijt. Naast het formaat is ook de prijs een stuk vriendelijker, terwijl onderscheidende features zoals de geluidsdempende matten en de flexibele inbouwruimte zijn gebleven. Op het voorpaneel vind je bovendien een moderne usb-c aansluiting terug.

Qua koeling legt de Define 7 Compact het af tegen zijn grotere broer, onder meer doordat er een fan minder wordt meegeleverd. Om dat op te lossen, kun je eventueel een extra ventilator plaatsen, maar voor de gekozen configuratie is dat (nog) niet nodig.

Voor dit advies kiezen we de stilste versie met een gesloten zijpaneel, maar er zijn ook diverse andere varianten verkrijgbaar.

Voeding: Fractal Design Ion+ 560P

De Fractal Design Ion+ 560P levert meer dan genoeg vermogen voor deze build. Uniek zijn de meegeleverde kabels, die veel soepeler en flexibeler zijn dan bij veel andere voedingen het geval is. Dat zorgt voor meer inbouwgemak, iets waar we in dit advies wel een paar euro extra voor over hebben. De prestaties zijn op het niveau van populaire series als de Corsair RMx en Seasonic Focus, al ligt de efficiëntie dankzij het 80Plus Platinum-certificaat nipt hoger.

Toetsenbord: Corsair Gaming K68 MX Red

De Corsair K68 RGB is een relatief gunstig geprijsd mechanisch toetsenbord. Dankzij de meegeleverde polssteun, mediatoetsen en morsbestendigheid mogen we de featureset wel als lekker compleet bestempelen.

Wil je liever een stijlvol, plat toetsenbord dan een toch wat lawaaiige mech? Ironisch genoeg kennen enthousiastelingen Cherry vooral van de mechanische schakelaars, maar het Duitse merk produceert ook complete toetsenborden, zoals de betaalbare KC 6000 Slim met slanke scissor-switches. Het toetsenbord voelt lekker stevig aan dankzij de metalen basis en heeft bovendien enkele mediatoetsen, zodat je makkelijk het volume kan aanpassen of muten.

Muis: Logitech MX Master 3 Black

De MX Master 3-muis van Logitech is een waardig topmodel van de fabrikant. De unieke features blijven maar opdoemen: een ergonomisch ontwerp, de vliegwielstand, het horizontale scrollwiel, de mogelijkheid om te switchen tussen drie draadloos gekoppelde apparaten – waaronder via Bluetooth. Het blijft een erg duur invoerapparaat, maar wij vinden ‘m dat ook waard.

PC speakerset: Edifier Studio R1280T Brown

In onze test van PC-speakersets was de Edifier Studio R1280T een verademing. De twee degelijke boekenplankspeakers zet een uitstekend gedefinieerd stereobeeld neer waarbij vervorming praktisch afwezig is. Voor het luisteren van muziek is dit één van de beste keuzes voor zijn prijs, maar als je op zoek bent naar indrukwekkende, donderende explosies zul je toch moeten uitwijken naar een set met een subwoofer, zoals de wat duurdere Logitech Z623. In de vorm van de R1280DB is er overigens ook een variant met meer aansluitmogelijkheden verkrijgbaar, zoals optisch en bluetooth.

Monitor: Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

De Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 is een 27″ wqhd-monitor met een kwalitatief uitstekend IPS-paneel. Met de resolutie van 2560 bij 1440 pixels beschik je over zeeën van werkruimte die je productiviteit ongetwijfeld ten goede zullen komen, maar zijn ook games en (4K-)video’s stukken scherper dan op een normaal 1080p-scherm.

Het contrast, de helderheid en het lage energieverbruik zijn de belangrijkste punten waarop de XUB2792QSU uitblinkt. Dankzij de aanwezigheid van Freesync en de goede responstijden kun je er daarnaast ook een primaspelletje op spelen. Bovendien heeft het scherm een usb 3.0-hub en kun je hem ergonomisch afstellen.